Ciekawe gatunki ptaków

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów ptakiem, który jest dzisiaj chyba najpopularniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony wiele razy w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te zasadnicze cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem szerokiej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi żyjących dziś na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami.

Mimo, że naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, w obecnej chwili znacznie częściej zobaczyć można go także w krajobrazie rolniczym bądź też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Ptactwo

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie sposób nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec robi się wyraźnie czarny.

U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie , a także słabszą poświatę pokrywającą szyję oraz pierś. W dodatku warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *