Zima – wymagająca pora dla ptaków

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w wielu rejonach Polski występuje pod nazwą siwki. Jest to średnich rozmiarów ptak , będący przedstawicielem krasek, którego tryb życia niewątpliwie uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje tereny niemalże całej Europy. Szczególnie natomiast upodobała sobie tereny południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę zobaczyć można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

Ostatnimi czasy można zaobserwować duży spadek liczby osobników tego gatunku. Można powiedzieć, że w pewnych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto zaznaczyć, że pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego można zobaczyć w Europie. O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w przepięknym, niebiesko rdzawym kolorze.

Ptaki a zima

Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których odpowiednia płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna ma także niezwykle silny, czarny dziób oraz nogi, które mają charakterystyczny żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe. Do pierwszego roku życia, osobniki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych również sterówkami.

W przypadku osobników starszych dostrzega się na piórach ciemnawą plamę oraz dużo bardziej ostre zakończenie. Maksymalna długość ciała kraski zwyczajnej to około 32 centymetry, natomiast rozpiętość skrzydeł tego gatunku mieści się w przedziale od 62 do 72 centymetrów. Całkowita masa ciała kraski zwyczajnej nie nie przekracza w większości przypadków 190 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *